Λιποαναρρόφηση και αυξητική στήθους με λίπος και βλαστοκύτταρα

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Νέες εξελίξεις.

 

Μία τεχνική η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση λίπους που προέρχεται από λιποαναρρόφηση για την αύξηση των μαστών ή την αποκατάστασή τους μετά από μαστεκτομή. Υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των πλαστικών χειρουργών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τεχνικής. Για τον λόγο αυτό γίνονται διάφορες μελέτες οι οποίες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το University of Pittsburgh School of Medicine και δημοσιεύτηκε στο Tissue Engineering Part A.  όσον αφορά στην ασφάλεια των βλαστοκυττάρων παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Η δημοσίευση αυτή αφορούσε την εμφύτευση λίπους στους μαστούς γυναικών, που είχαν υποστεί μαστεκτομή, για την αποκατάστασή τους. Παρουσιάζει όμως γενικότερο ενδιαφέρον όσον αφορά στη χρήση των βλαστοκυττάρων. Στην μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε λίπος για να δημιουργηθεί νέος μαστός στις γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή. Αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι θεωρείται απόλυτα ασφαλής η χρήση του λίπους σε άτομα που ο καρκίνος έχει θεραπευτεί. Αντίθετα σε άτομα στα οποία ο καρκίνος είναι σε εξέλιξη δεν συνιστάται η χρήση τους, διότι μπορεί να επιταχύνει την νόσο.

Η μελέτη έχει γενικότερη έννοια, ότι δηλαδή, σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από καρκίνο, η χρήση βλαστοκυττάρων του λίπους θεωρείται ασφαλής.Τα βλαστοκύτταρα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη του λίπους. Είναι γνωστό ότι όταν γίνεται εμφύτευση λίπους το οποίο έχει αφαιρεθεί με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης ένα μεγάλο μέρος αυτού απορροφάται από τον οργανισμό. Το ποσοστό λίπους που παραμένει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και για το σώμα συνήθως κυμαίνεται από 30 έως 60%. Η χρήση βλαστοκυττάρων διευκολύνει στην δημιουργία νέων αγγείων ανάμεσα στα λιποκύτταρα κι επομένως στην ταχύτερη και καλύτερη πρόσληψή του.

Φαίνεται λοιπόν από τις μελέτες ότι το ποσοστό λίπους, το οποίο παραμένει σε μια καλά αγγειωμένη περιοχή, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με μία μη καλά αγγειωμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό τα αγγεία που δημιουργούνται από τα βλαστοκύτταρα βοηθούν το λίπος στην καλύτερη επιβίωση του. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε περιοχή κι εάν εμφυτευτεί το λίπος, ασχέτως αν η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε συγκεκριμένα τις γυναίκες εκείνες στις οποίες η εμφύτευση λίπους έγινε στο μαστό. Από τη συγκεκριμένη, αλλά και από άλλες μελέτες φαίνεται ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων σε άτομα που δεν πάσχουν από καρκίνο είναι ασφαλής.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει εξελιγμένες τεχνικές, χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά, επιδιώκει να βελτιώσει την εμφάνιση με φυσικό αποτέλεσμα. Με ειλικρίνεια και φροντίδα στοχεύει στο καλύτερο αποτέλεσμα που ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσφέρει.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

210 6985678
210 6919019
ΑΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι

Ο πλαστικός χειρουργός Dr Χριστόπουλος MD πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε:

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλ. Πετρινού) Τ.. 2710 22 77 20,
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μίνωος 63, Τ. 28310 74744
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μάρκου Πορτάλιου 7, Τ. 28310 74744
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μ.Κάλλας 11 & Γραβιάς 2, (έναντι του Μεγ.Μουσικής), Τ. 210 6985678
ΚΕΡΚΥΡΑ: Μαντζάρου 3 - "Corfu Medica", Τ. 210 6985678 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ: T. 210 6985678

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!